Wanneer softwareontwikkelaars een nieuw project aannemen, betekent dit niet dat ze het meteen gaan bouwen. Voordat ze aan de slag gaan met coderen, moeten ze eerst een volledige infrastructuur voor softwareontwikkeling regelen. Elk stuk software handmatig afhandelen en servers plaatsen en configureren kan een echte nachtmerrie worden. Daarom verlaten veel softwareontwikkelaars het idee van handmatig beheer en gaan ze over op effectievere benaderingen voor infrastructuurbeheer. Een daarvan is Infrastructure as Code. In dit artikel gaan we dieper in op de details van Infrastructure as Code (IaC). Je leert de basisprincipes van IaC en ontdekt wanneer je IaC het beste kunt gebruiken bij het ontwikkelen van software op maat.
Wat is IaC?
Infrastructure as Code (IaC) is een DevOps-benadering wanneer infrastructuur wordt geconfigureerd via code. Het betekent dat technische specialisten voor het opzetten van een infrastructuur voor softwareontwikkeling programmeerscripts gebruiken die de configuratieprocessen automatiseren. Met IaC krijgen softwareontwikkelaars een automatisch beheerbaar systeem dat eenvoudig te monitoren is en de benodigde ontwikkelingsbronnen biedt.
Dus, wat betekent Infrastructure as Code voor het softwareontwikkelingsproces en waarom geven zoveel ontwikkelaars de voorkeur aan IaC boven handmatig infrastructuurbeheer?
De belangrijkste IaC-voordelen zijn:
- Kost efficiëntie – IaC-processen zijn grotendeels geautomatiseerd, waardoor bedrijven niet veel specialisten hoeven in te huren om de infrastructuur op te zetten, te lanceren, te monitoren en te onderhouden.
- Snelheid – met IaC kunnen IT-specialisten snel alle benodigde processen inrichten dankzij goed aangepaste DevOps-praktijken en automatisering.
- Beschikbaarheid en schaalbaarheid – met zorgvuldig afgestemde configuratie kunnen systeembeheerders gerust zijn in tijden van pieken in de toegang, omdat het systeem gewoon meegroeit met het groeiende gebruikersverkeer.
- Samenhang – aangezien de configuraties voor verschillende software en hardware worden geleverd in de vorm van een code, kunnen softwareontwikkelaars er zeker van zijn dat alle configuraties consistent zijn en gelijkmatig worden toegepast in de hele infrastructuur.
IaC is een van de belangrijkste DevOps-praktijken en is een onderdeel van continue levering. Deze aanpak biedt teams een gevestigde set praktijken en hulpmiddelen die de levering van producten en de ondersteuning van de infrastructuur snel en consistent vergemakkelijken.
Hoe werkt IaC?
Bij het bouwen van een projectinfrastructuur realiseren softwareontwikkelaars zich dat er geen one-size-fits-all is. Daarom moeten ze elke keer dat ze aan een nieuw project beginnen een nieuwe infrastructuur opzetten met zijn eigen werkspecificaties en een set tools. Desalniettemin zijn er enkele belangrijke kenmerken die terug te vinden zijn in verschillende infrastructuren. Alle infrastructuren kunnen bijvoorbeeld worden gekenmerkt door:
- Benadering – imperatief en declaratief.
- Mogelijkheid om infrastructuurcomponenten te wijzigen – veranderlijk en onveranderlijk.
Laten we elke categorie eens nader bekijken.
Noodzakelijke aanpak. Met een dwingende aanpak definiëren IT-specialisten de stappen/commando’s die ze moeten nemen/gebruiken om eventuele wijzigingen in de infrastructuur door te voeren. Deze benadering is grotendeels gebaseerd op objectgeoriënteerde talen, zoals Java, C++ en andere die worden gebruikt voor imperatief programmeren.
Declaratieve benadering. Bij de declaratieve aanpak schetsen DevOps-professionals het gewenste resultaat en de tools en platformen die actie ondernemen om dit te bereiken. SQL- en AWS CouldFormation-sjablonen behoren tot de voorbeelden van declaratief programmeren.
Voor beide benaderingen configureren IT-specialisten IaC op een sjabloon waarin ze alle bronnen schetsen die moeten worden gebruikt voor het opzetten van elke server in de infrastructuur. De sjablonen zijn superhandig omdat ze ervoor zorgen dat de infrastructuur correct wordt ingesteld door deze in de juiste configuratie te plaatsen. DevOps-specialisten kunnen sjablonen in lagen aanbrengen door bronnen in een stapel te organiseren en het systeem duidelijk en samenhangend te maken.
Veranderlijke infrastructuur. Het is de infrastructuur die is samengesteld uit afzonderlijke componenten die met elkaar zijn verenigd. Het wijzigen van één component tijdens het ontwikkelingsproces heeft geen invloed op de infrastructuur of de algehele service, wat betekent dat de applicatie normaal zal werken.
Onveranderlijke infrastructuur. Dit is een type infrastructuur waarbij softwareontwikkelaars vooraf alle componenten moeten overwegen. Het is een solide structuur van componenten en bronnen die later niet kunnen worden gewijzigd of opnieuw geconfigureerd. Daarom vereist het wijzigen van één component dat het hele systeem wordt bijgewerkt en opnieuw wordt geïmplementeerd.
Wanneer en hoe infrastructuur als code te gebruiken
Het instellen van infrastructuur is een verplicht proces voor het bouwen van effectieve en betrouwbare applicaties. Softwareontwikkelaars kunnen dit proces vergemakkelijken door te kiezen voor de configuratie van de IaC-infrastructuur. Met IaC kunnen ze hun infrastructuur eenvoudig op- en afschalen en deze snel herstellen na systeemstoringen.
IaC zorgt voor de veiligheid van het systeem tegen storingen, configuratieconsistentie, snelle en probleemloze infrastructuurimplementatie en nog veel meer. Daarom kan iedereen die geïnteresseerd is in het bouwen van solide, betrouwbare en performante software IaC gebruiken voor hun projecten.
Infrastructuur als codetools
De IaC-benadering omvat een grote diversiteit aan tools die worden gebruikt voor infrastructuur- en configuratiebeheer. Deze tools kunnen open-source zijn of specifiek voor een bepaald platform.
Hoewel er een breed aanbod is om uit te kiezen, bieden we bij Scand onze klanten de meest betrouwbare en beproefde tools en platforms om te zorgen voor een stabiele en performante werking van de infrastructuren die we opzetten. Enkele van deze hulpmiddelen worden hieronder vermeld.
Tools voor infrastructuurbeheer
- Terravorm is een van de prominente IaC-tools gericht op infrastructuurbeheer op verschillende cloudplatforms, waaronder AWS, Azure, GCP, Oracle Cloud en andere. Het helpt bij het faciliteren van infrastructuurprovisioning en use case management op verschillende platforms.
- Ansible is een eenvoudige maar krachtige tool die wordt gebruikt voor taakautomatisering op verschillende platforms. Met Ansible kunnen IT-specialisten configuraties beheren, applicaties implementeren, services orkestreren, servers updaten en nog veel meer.
- Chef-kok / marionet zijn krachtige hulpmiddelen voor de configuratie van infrastructuren op ondernemingsniveau. Chef is een automatiseringsplatform voor het eenvoudig configureren, implementeren en beheren van infrastructuren. The Puppet lijkt op Chef. Het is een open-sourcetool voor het centraliseren en automatiseren van configuratiebeheer. Beide tools zijn geweldig voor het automatiseren en configureren van infrastructuur door middel van code.
- AWS CloudFormatie is een AWS-service gericht op het modelleren en opzetten van AWS-bronnen voor het effectief beheren van de AWS-infrastructuur. AWS CloudFormation maakt het mogelijk om verschillende sjablonen met configuraties voor service- of applicatie-architecturen te maken en deze te verwerken in eenvoudig te updaten of repliceren stacks.
- Azure-resourcesjablonen zijn op JSON gebaseerde resourcesjablonen die IaC ondersteunen voor eenvoudig Azure-platformbeheer. DevOps-teams kunnen sjablonen maken met elk type resourceconfiguratie voor elk project. De sjablonen ondersteunen declaratieve syntaxis, waardoor ze gemakkelijk snel kunnen worden geïmplementeerd zonder reeksen programmeeropdrachten te schrijven.
Bewakingstools
- Zabbix is een open-sourceoplossing op bedrijfsniveau voor het monitoren van netwerken, servers, virtuele machines, cloudservices en applicaties. Het consolideert meerdere statistieken, van netwerkgebruik tot CPU-belasting, tot schijfruimteverbruik en meer.
- Nagios is een monitoringtool voor netwerken, systemen en infrastructuren. Naast monitoring biedt het ook waarschuwingsservices voor servers, applicaties, services en vele andere.
- Grafiet is een andere monitoringtool die verschillende statistieken in kaart brengt, bijv. computersysteemprestaties, infrastructuurprestaties, netwerkdoorvoer en latentie, en nog veel meer.
- NieuwRelikwie is een hulpmiddel voor het volgen van prestaties en gegevensanalyse. Het brengt gegevens uit verschillende bronnen, of het nu gaat om cloudplatforms, frameworks of stand-alone applicaties en tools. Het analyseert gegevens van verschillende statistieken, gebeurtenissen of logboeken en biedt de resultaten in visuele dashboards.
Conclusie
Infrastructuur als code is een populaire benadering die wordt gebruikt voor het bouwen van moderne softwareoplossingen. Het verlicht de configuratie- en beheerprocessen van infrastructuur, waardoor infrastructuren veel sneller kunnen worden opgezet en gemakkelijker kunnen worden geschaald, terwijl de consistentie over het hele systeem behouden blijft. IaC vormt de basis van succesvolle softwareontwikkeling.
Bedrijven die overwegen om IaC in hun project te implementeren, hebben een klein team van DevOps-specialisten nodig. Ze zullen alle configuraties omzetten in code en deze in het hele systeem implementeren. Ons DevOps-team heeft de IaC-aanpak geïmplementeerd in hun werk en heeft met succes infrastructuuromgevingen opgezet voor verschillende softwareontwikkelingsprojecten. Twijfelt u over uw infrastructuur, neem dan gerust contact met ons op.